2013-12-10                                            Bra spel av Säffles juniorer

Hela sex juniorer från Säffle kom till start när Luciablixten i Lindesberg spelades den gångna helgen. Luciablixten är en mycket omtyckt tävling som varje år drar många startande. Så också denna gång då ett drygt 40-tal spelare infunnit sig. Tävlingen ingår i Örebro SF:s GP serie och är samtidigt länets distriktsmästerskap i blixtschack för juniorer. Eftersom tävlingen gäller DM så spelas den efter Bergers system vilket innebär att alla möter alla i respektive klass. För mellanstadieklassen så blev det denna gång 17 ronder som skulle spelas. Ett riktigt tufft program då vilan mellan ronderna bara blev drygt fem minuter. Högstadiet hade samlat hela 15 deltagare varav en, Daniel Johnson, från Säffle. Kvalitativt höll klassen denna gång mycket hög standard. Högst rankad var den slutlige segraren Hrayr Selinian från Örebro med en rating på 2100 poäng. Daniel visade dock att formen håller i sig och tog andraplatsen en halv poäng före trean Joar Hörngren. Övriga Säfflespelare samlades i mellanstadieklassen där Oscar Sundin och Joel Ax verkligen visade framfötterna. Oscar kammade hem hela 11 poäng som räckte till en femteplats och Joel tog nio poäng och slutade sjua. Ett mycket bra resultat med tanke på att det var deras andra tävling. För övriga Säfflespelare blev det tuffa 17 ronder. Joshua Brown och Tobias Rogne knep i alla fall fem poäng var medan Herman Åkerström denna gång fick nöja sig med 4 poäng. Ett stort aber för våra spelare var regeln att ett feldrag omedelbart medför förlust av partiet och att man inte behöver upplysa sin motståndare om att hans kung står i schack. Men nu är reglerna sådana så det blir för oss att träna ordentligt på dessa detaljer konstaterar tränaren Björn Wiklund.

Joel Ax i full koncentration

Stilstudie av Daniel

Oscar Sundin mot Joshua Brown

Tobias Rogne i sin första tävling

2013-10-23                                Seger för Herman i Örebro GP-serie

Så har en ny omgång av Örebro Läns SF GP-serie startat och som vanligt fanns Säfflespelare med och som vanligt lyckades vi kamma hem en klasseger. Det var Herman Åkerström som gick obesegrad genom kvaltävlingen och därmed säkrade en plats i A-finalen. Där blev dock motståndet för hårt då de övriga spelarna kom från högstadieklassen. Men seger i mellanstadieklassen blev det. Ytterligare två Säfflespelare kom till start nämligen Oscar Sundin och Joel Ax. Båda hemmahörande i mellanstadieklassen. Det blev en 6:e plats för Joel och en 8:e plats för Oscar. Vi är inne i en generationsväxling bland våra juniorer säger tränaren Björn. Får dom nya bara spela några tävlingar till och träna regelbundet så lär det bli flera framgångar.

Tre nöjda schackjuniorer f.v. Oscar Sundin, Herman Åkerström och Joel Ax. 

2013-05-06                               Daniel totalsegrare i Örebro Läns SF GP-serie
För tredje året i rad stod Daniel Johnson som slutsegrare i Örebro Läns Schackförbunds GP-serie. Daniel var helt överlägsen med fem segrar och en andraplats samlade han maximalt 90 poäng. Andraplatsen kom då han vid den femte deltävlingen valde att gå upp en klass och spela i högstadiegruppen. Då man får räkna bort resultatet från en deltävling så påverkade inte hans placering slutresultatet. Säffle hade ytterligare fem deltagare varav fyra i mellanstadiet och en i lågstadiet. Bäst lyckades Oskar Sundin, som trots att det var hans tävlingsdebut, kammade hem fyra segrar och slutade som åtta i det 21 spelare starka startfältet. En överraskande stark prestation. Övriga resultat blev Herman Åkerström  3p, Elin Almberg 3p, Johsua Brown 1,5p  samt i lågstadieklassen  Joakim Nilsson 2 poäng.
 


Daniel segrade inte bara i Ervalla utan tog även totalsegern i GP-cupen

Elin spelade sin tredje tävling och den blev hennes bästa hittills.

Jakob kämpade väl och kom till slut femma i tävlingen.

Största överraskningen svarade Oscar för med sina 4 vinster och en åttondeplats.

Herman krigade den här gången i lite motvind.
Men skam den som ger sig.

För Johsua var  det den första tävlingen. Det
blev 1,5 poäng med mersmak.

 

2013-01-26                                    Seger för Daniel i Aggerudsskolans GP

Det blev en ny seger för Daniel Johnson när fjärde omgången i Örebro SF GP-serie avgjordes i Aggerudsskolan i Karlskoga den gångna helgen. Tävlingen avgjordes i sju omgångar med 15 minuters partier och Daniel vann samtliga sina partier. Denna gång dock med en viss tur då han i sista ronden tappade koncentrationen och satte bort damen. Nu var som tur var hans ställning så överlägsen att han kunde forcera fram en kvävmatt. Totalt deltog drygt trettio ungdomar varav fyra kom från Säffle, nämligen förutom Daniel också  Herman Åkerström, Elin Almberg och  Jakob Nilsson. Så snart Örebro SF offentliggjort slutresultaten återkommer vi med dessa.
 

Våra fyra deltagare i aktion under helgens tävling. Från vänster har vi Elin Almberg, Jakob Nilsson, Herman Åkerström och Daniel Johnson.

2012-12-10                                          Daniel överlägsen i Luciablixten!

Det blev en överlägsen seger för Daniel Johnson när Luciablixten avgjordes söndagen den 9 december. Efter 19 ronder stod han som segrare med 19 raka vinster. Ytterligare fyra spelare från Säffle deltog nämligen Elin Almberg, Rebecca Olsson, Jakob Nilsson och Herman Åkerström och för delas del var det tävlingsdebut. Alla har tränat flitigt under året och nu var det alltså dags att visa upp sig. Naturligtvis fanns det lite debutnerver med samtidigt som tävlingsrutin skulle läras in men allt gick bra och en och annan poäng kammades också hem. Bäst gick det för Herman som kammade hem hela 10 poäng . Jag skulle nog ha haft ett par poäng till var hans kommentar efter tävlingen och de övriga instämde också till detta. Vi slarvade bort flera poäng men det skall vi reparera till nästa tävling var den allmänna ståndpunkten. Och nog var det så. Att bli en rutinerad tävlingsspelare tar tid men huvudsaken var att alla var nöjda och på hemvägen blev det hamburgare för hela slanten.
Tävlingen ingår i Örebro läns GP-serie och nästa tävling blir lördagen den 26 januari i Aggerudskolan i Karlskoga.

 


Elin Almberg


Herman Åkerström mot Daniel Johnson


Rebecca Olsson


Jakob Nilsson

2012-11-13                           Martin vann första barometerturneringen

Efter en hård kamp som avgjordes i turneringens absolut sista parti lyckades Martin Elvingsson vinna höstens första barometerturnering. Tisdagskvällarnas träning har i höst samlat ett tiotal intresserade ungdomar. Träningspassen har innehållit en del teoretisk träning och avslutats med två ronder barometerspel vilket går till så att ungdomarna får utmana varandra enligt principen att en spelare med mindre poäng alltid utmanar en spelare med högre poäng. Samtidigt får spelarna 2 bonuspoäng för att de kommit till träningen. Tävlingen spelades i sju ronder och det var först i sista rondens sista parti som Martin kunde passera  Elin Malmberg och ta hem segerpokalen. Redan i kväll startar turnering nummer två som beräknas pågå till den 4:e december. Därefter har vi planerat att åka till Lindesberg där Örebro Läns SF spelar sin traditionella Luciablixt som är en utmärkt turnering för nybörjare. Så tar vi juluppehåll och startar igen efter trettondagshelgen tisdagen den 8:e januari.

Glada pristagare efter väl genomförd tävling

Resultat barometertävlingen

Placering Spelare Poäng
1 Martin Elvingsson 46
2 Elin Almberg 45
3 Viktor Enoksson 38
4 - 5 Jakob Nilsson 32
4 - 5 Rebecca Olsson 32
6 Valdemar Segerström 29
7 Ludvig Enoksson 28
8 - 9 Klara Bennetoft 21
8 - 9 Ida Gullberg 21

Ungdomsschack 2012/13

Snart är det åter skoldags och därmed också en ny schacksäsong. Som vanligt skall vi försöka bedriva vår ungdomsverksamhet i Långserud och i Säffle tätort.

 Följande tider gäller för Långserud.

Vi börjar tisdagen den 4 september och tränar därefter varje helgfri tisdag fram till den 11 december. Därefter gör vi uppehåll under helgerna och startar igen tisdagen den 8 januari.

Platsen är som vanligt skolans matsal och  de minsta tränar mellan klockan 16.30 – 17.30 och de äldre mellan 17.30 – 19.30.

 Följande gäller för Säffle tätort.

Vi börjar onsdagen den 5 september och tränar därefter varje helgfri onsdag fram till den 12 december. Därefter gör vi uppehåll under helgerna och startar igen onsdagen den 9 januari.

Platsen är som vanligt klubblokalen Gläntstigen 4 i Annelund och tiden är mellan klockan 17.00 – 18.00.

 Vilka ungdomstävlingar som kommer under hösten återkommer vi med mera information om så snart tävlingsdatum är spikat.

Junior

060610 Malin Olsson spelar stora SM
Som det ser ut just nu så kommer vår lovande junior Malin Olsson att bli Säffles ende representant vid årets stora SM som spelas i Göteborg i början av juli. Vi önskar henne lycka till i den mycket hårda kadettklassen som spelas enligt Monrads system i nio ronder på sju dagar