Klubben startades år 1919. Som i de flesta klubbar saknas säker dokumentation, vilket gör historieskrivningen osäker. Schackspelare är ett eget släkte som när pjäserna står uppställda förtränger den omgivande världen och glider in i en schacklig nirvana. Klubbens skapare har nu sedan flera år lämnat oss, men genom en tillfällighet hittade jag i en av Wiktor Svensson efterlämnad bok ett urklipp ur Säffletidningen från den 19 april 1969 – alltså det år som klubben firade sitt femtionde verksamhetsår. Här följer nu artikeln i avskrift, då originaldokumentet var omöjligt att kopiera.
Säffle Schackklubb bildades 1919, och initiativtagare var Ville Lindström. Bland de första medlemmarna förutom Ville Lindström fanns Per Wilhelmsson (Per Ville), John Hasselgren, Hilding Andersson och Thure Hast.
Det hela började i ganska blygsam skala, berättar Thure Hast. Det blev mest caféschack, och därför fick vi också den första klubblokalen på Ekstedts (numera Holgers konditori). Förste Säfflemästaren korades 1921 och blev Oscar Åsberg, Arvid och Ivar Nilsson. Själv tog jag mitt första Säfflemästerskap 1929. Det skulle bli ytterligare två mästerskap för Hast, och dessa kom 1935 och 1952.
Säffle Schackklubb har haft två storhetstider, berättar Thure Hast vidare. Den första inträffade på 1930-talet, och den andra under 1960-talet. Åtta DM i lag har klubben noterat, och dessa kom 1939, 1945, 1950, 1961, 1962, 1964, 1966 och nu senast i år. Fyra gånger har klubben lagt beslag på individuella DM, och det är Rickard Andersson och Wiktor Svensson som tagit två vardera.
Hast kan berätta många roliga minnen från de femtio åren i schackklubben. Ett av de allra roligaste tycker han själv inträffade 1945. Det var mitt under brinnande krig då klubbens medlemmar var skingrade. Sex man fanns dock kvar hemma i Säffle. Vi tränade natt och dag i min stuga i Rolfserud. Originellt nog vann vi sex, för övrigt allt vad klubben hade i medlemmar då, DM i lag. Förutom Hast deltog Rikard Andersson, Wiktor Svensson, Karl-Erik Feldte, Arvid och Ivar Jansson.
En annan historia som man har haft mycket roligt åt efteråt inträffade under krigsåren på 1940-talet. Vi skulle möta Arvika i en klubbmatch, och på hyllorna i tågkupén placerades tävlingsklockorna. När vi rest ett tag började klockorna ticka uppe på hyllan. Medresenärerna började tissla och tassla omkring oss, och vi betraktades som skumma individer som var på väg mot riksgränsen. Vi förstod oron och fick förklara oss. Resenärerna trodde nämligen att tävlingsklockorna var tidsinställda bomber.
Klubben har haft små möjligheter till inkomster genom åren. Det är först på senare år som man genom ungdomsverksamheten har fått kommunala bidrag. Till en början fick vi själva skaffa fram de pengar som behövdes. Gick det inte på annat vis fick vi ta fram den egna plånboken. Festerna vid bland annat Furuskogen, Rasten och Karlsborgsåsen minns Thure Hast mycket väl. Särskilt “Vårflugans vårfest” med bland annat skönhetstävling på programmet. På den tiden var detta inte så vanligt, så arrangemanget rönte stor uppmärksamhet.
Klubbutbyten har vi haft med bland annat Arvika och Åmål. 1926 inbjöds stormästaren Gösta Stolz att ge en simultanföreställning på inte okända Fenix-salongen. En av dem som lyckades bäst mot stormästaren var Thure Hast och Ivar Jansson.
Efter de första intensiva åren dog schackintresset ut, och klubben vilade från 1929 till 1933. Då kom Nils Spångberg och blåste nytt liv i schackklubben. Matcher mot närliggande föreningar arrangerades och turneringar igångsattes. Resultatet av aktiviteterna blev att Säffle Schackklubb 1934 för första gången blev Värmlandsmästare.
Vad som gläder Thure Hast allra mest är att klubben i dag står i full blom. Aldrig tidigare har aktiviteten varit så stor. Medlemsskaran uppgår till femtio, och dessutom tillkommer ett trettiotal ungdomar. Ungdomsverksamheten leds av Jan Lindgren, som verkligen lägger ner ett helhjärtat arbete på denna verksamhet, förklarar Hast. En annan eldsjäl är Wiktor Svensson, som varit klubbens ordförande allt sedan 1948.
Under 1920-talet finns bland annat två personer dokumenterade, nämligen bröderna Arvid och Ivar Nilsson. Förmodligen var dessa herrar också inblandade i klubbens tillkomst. Arvid vann klubbmästerskapet åren 1924 och -25, och Ivar blev mästare 1926, -27 och -28. Detta är dokumenterat genom att deras priser finns bevarade. I aprilnumret år 1924 av Tidskrift för Schack omnämns klubben för första gången, då man deltog i Värmlandsmästerskapet för åttamannalag. Tre lag deltog, och man förlorade mot Karlstad AS med 5-3 men slog Kristinehamns SS med 7-1.
Vid Värmlands Schackförbunds årsmöte den 1 november 1925 omnämns en herr H. Andersson från Säffle som då invaldes i tävlingskommittén med uppdrag att sköta korrespondensschacket. År 1930 hade klubben 22 registrerade medlemmar, och sekreterare var Arvid Jansson. Klubbens spellokal var Arvid Larssons konditori som låg vid Östra Storgatan 9. Till konditoriet hörde en festlokal med namnet Fenix som låg på konditoriets baksida, och det är möjligt att man höll till där. År 1931 verkar det som något hände i klubben, för här upphör registrering i Värmlands Schackförbund.